שוק ההון תמונת מצב

בשתי הכתבות האחרונות סקרתי את אפיקי החסכון לטווח בינוני ארוך, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, תכננתי השבוע להמשיך עם  סקירה על החסכון ארוך הטווח המשלב בתוכו כיסוי ביטוחי – קרנות הפנסיה. אולם היות וכלל אפיקי החיסכון למעט תוכניות חיסכון ופיקדונות בנקאיים ,מושפעים מההתנהגות שווקי ההון בארץ ובעולם, ובשבועות האחרונים אנו חווים לא מעט זעזועים בשווקים הללו, בחרתי השבוע לסקור את המתרחש לאחרונה בשווקי ההון  בארץ ובעולם.

השנה האזרחית  הנוכחית החלה במגמה שלילית, בעיקר בשוק ההון האמריקאי, וזאת לאחר שנה יוצאת דופן בתשואות(רווחים) החיוביות בעיקר באפיקי המניות. האווירה החיובית, הריבית הנמוכה ועודפי הכסף הגדולים שמחפשים אפיקי השקעה תרמו לריבוי הנפקות (מכירת מניות בבורסה של חברות פרטיות והפיכתן לחברות ציבוריות)של חברות חדשות בעיקר בתחום ההייטק והאנרגיות המתחדשות(אגירת אנרגיה, אנרגיה סולארית).

חברות אלה נמכרו לציבור המשקיעים במחירים גבוהים מאוד יחסית לכך שעדיין לא הגיעו לרווחיות, ורק בטווח הבינוני ארוך יוכלו להציג דוחות כספיים רווחיים, לאחר שיגבירו מכירות וחדירה לשווקים בעיקר על חשבון  האנרגיה המסורתית (גז ,נפט ).

אולם טעמי המשקיעים השתנו השנה  לפחות בשלב זה ,בעיקר בגלל שינוי הכיוון הצפוי בכיוון הריביות בעולם. באמריקה בעקבות התגברות עליית מדדי המחירים לצרכן(7% בשנת 2021), יש כוונה להעלאת ריבית לפחות 4 פעמים בהמשך השנה משיעור של 0.25% לכיוון של 1.25%, גם באירופה (ממוצע עליה של כ6% )הכיוון הוא מעלה, אצלנו (המדד עלה בשנת 2021 בכ 2.8%)יש רמז של הנגיד על התאמה בהמשך השנה של שיעור הריבית אולם לא מעבר לכך בשלב זה. דבר נוסף שתורם למגמה השלילית אלו הן ציפיות המשקיעים להמשך הצמיחה והגדלת הרווחיות של החברות הנסחרות בשווקי ההון, כל חברה שמאכזבת לאחר פרסום הדוח הרבעוני, ובעיקר בציפיות שלה לגבי המשך השנה, נענשת קשות בירידות חדות של המניות שלה, הדבר בולט בעיקר בחברות  ה"חלום" (חברות עם הבטחות גדולות לפריצת דרך ומכירות גבוהות) בתחום הרפואה, האנרגיה ועוד, שיצאו לציבור בשנה האחרונה, חלק מהן ירד בשיעורים מצטברים של עד כדי 70%.

וכדי להוסיף על כך, החל מיום חמישי האחרון יש פלישה ועימות צבאי בין רוסיה לאוקראינה, דבר שתורם לחוסר יציבות ועצבנות בשווקי העולם. כתוצאה מעימות זה תהיה האטה בצמיחה והתייקרות מחירים של הסחורות לרבות מחירי האנרגיה בעולם בטווח הקצר.

את ההשפעה של המגמות השליליות נראה בביצועים של כל אפיקי החיסכון בשוק ההון זאת לאחר שהורגלנו לתשואות חיוביות החל מהרבעון השני של שנת 2020 (לאחר משבר הקורונה קצר הטווח).ועד לתחילת השנה האזרחית הנוכחית.

למשקיעים לטווח ארוך, התנודות השליליות לטווח הקצר אינן אמורות להשפיע או לגרום לשנות כיוון השקעה. לאור האירועים האחרונים בעולם אני מוצא לציין כי קיימת עדיפות להשקעה בשוק המקומי מכמה סיבות: א. בניגוד למגמת התגברות האינפלציה בעולם ,בארץ עדיין שיעור עליית מדד המחירים לצרכן סבירה  והצפי לשנה הקרובה לעליית מדד בשיעור של עד 2.5%,ולכן לא נראה העלאת ריבית גבוהה בהמשך השנה.

ב.ישראל נחשבת מעצמת גז כתוצאה ממאגרי הגז הגדולים הקיימים בכריש, לוויתן ותמר ,מעבר לצריכה המקומית במחירים סבירים לתעשייה המקומית , החברות מייצאות  גז לירדן, מצרים ובקרוב ללבנון, העימות הנוכחי פותח אפשרות להולכת גז גם לחלק מאירופה  דרך מצרים.

ג. תחזית הצמיחה לשנת 2022 של בנק ישראל עומדת על 5.5% ,גבוה יותר ממרבית המדינות המפותחות בעולם, למשק הישראלי ממשיכות לזרום השקעות גבוהות של משקיעים זרים,

ד. יש סיכוי שישראל תכנס למדד  ההשקעות האירופי MSCI ,במידה וכן, זה יזרים השקעות גדולות של קרנות השקעה למניות בתל אביב. האמת גם בלי הכניסה למדד יש מספיק יתרונות לשוק הישראלי במיוחד בתקופה זו.

שבת שלום ,שלומי ויזל נייד 0507295785 מייל vizel58@zahav.net.il

.

גילוי נאות

האמור בכתבה זו אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר, פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד, אין לראות בכתוב במדור זה כהמלצה לרכישה או מכירה או ביצוע השקעות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל משקיע.